Dit is wellicht de belangrijkste fase bij het inrichten of verbouwen van een woning omdat je moet nadenken over de voor- en nadelen van de producten die je kiest en het gewenste eindresultaat.
Er zijn veel voordelen op te noemen van laminaatvloeren. In tegenstelling tot een houten vloer treedt er bij een laminaatvloer door de jaren heen niet of nauwelijks verkleuring op. Laminaat heeft een harde kunststof bovenlaag die bijzonder kras- en slijtvast is en daardoor heel makkelijk is in het onderhoud. Laminaatvloeren zijn redelijk vochtbestendig en er bestaat ook laminaat dat speciaal geschikt is voor vochtige ruimtes. Een laminaatvloer werkt minder dan een houten vloer maar onder invloed van temperatuurverschillen of luchtvochtigheid kan een laminaatvloer wel enigszins gaan werken. Kliklaminaat kun je eenvoudig in elkaar klikken waardoor je geen lijm meer nodig hebt en de nieuwere laminaatvloeren zijn ook meestal geschikt voor vloerverwarming hoewel de warmte efficiency wel iets minder is dan bij een tegelvloer of plak PVC vloer. Een ander groot voordeel is de gunstige prijs van laminaat.
Uiteraard zijn er ook nadelen op te noemen. Door de harde kunststof toplaag voelt een laminaatvloer minder warm en harder aan dan een houten vloer. Bij een houten vloer zijn krassen en butsen gemakkelijk weg te werken maar bij laminaat is dat een ander verhaal. Licht bijwerken met een stift is wel een mogelijkheid maar bij echte gemene krassen of butsen moeten er volledige planken vervangen worden. Een laminaatvloer is minder duurzaam dan een houten vloer die over het algemeen een leven lang mee kan gaan omdat deze opnieuw geschuurd, gelakt of geolied kan worden. De uitstraling van laminaat is bovendien anders dan de uitstraling van een houten vloer die door je jaren heen steeds meer gaat leven. Laminaat wordt uiteindelijk door de jaren heen altijd minder mooi.
Wellicht één van de belangrijkste nadelen is het contactgeluid van laminaat. Een houten vloer dempt het geluid maar laminaat draagt het geluid over omdat een laminaatvloer zwevend wordt gelegd. Een juiste ondervloer vermindert dit wel maar in sommige situaties is het raadzaam om dus niet te kiezen voor kiezen voor laminaat omdat er geluidshinder kan optreden. Ook een hol geluid in de woon- en leefruimte treedt eerder op bij een laminaatvloer dan bij een houten vloer.
Een andere mogelijkheid is een PVC vloer. Deze vloeren zijn de laatste jaren erg in opkomst omdat ze voelbare structuren hebben, ze in zeer veel dessins verkrijgbaar zijn en bijzonder gemakkelijk in het onderhoud zijn. PVC heeft een zeer sterke slijtlaag maar anders dan veel mensen denken is deze niet volledig kras of butsbestendig.
PVC vloeren zijn er in een plak -of klik variant. Bij een klik PVC vloer moet er eerst een ondervloer worden gelegd met eventueel een geluiddempende laag en daarop wordt de PVC vloer gelegd. Deze vloer wordt niet verlijmd en is dus in principe mee te nemen bij verhuizingen een bijkomend voordeel is dat deze vloer relatief eenvoudig zelf te leggen is. De meeste klik PVC vloeren zijn ook geschikt voor vloerverwarming maar de warmte afgifte is wel minder efficiënt dan bij plak PVC vloeren. Voorwaarde is dat de temperatuur niet boven de 26 graden komt en dat de warmteweerstand niet hoger is dan 0,15kW per vierkante meter. Over het algemeen staat dit in de specificaties van de desbetreffende vloer.
Een plak PVC vloer is ca. 3MM dik moet dus op een zeer goed geëgaliseerde ondervloer worden gelegd omdat iedere oneffenheid zichtbaar wordt. Deze vloer is bijzonder geschikt voor vloerverwarming en kan zelfs in de badkamer in bijvoorbeeld een inloopdouche worden gelegd. Een ander voordeel ten opzichte van klik PVC is dat de plak variant in alle richtingen kan worden gelegd en ook bijvoorbeeld in een visgraad. Plak PVC vloeren kun je beter door een professionele stoffeerder laten leggen.
In de keuken, badkamer of het toilet kiest men vaak voor een tegelvloer omdat deze volledig bestand is tegen spattend water en zeer geschikt is voor vloerverwarming. Vloertegels en plavuizen zijn er in 5 verschillende klassen van zeer slijtage gevoelig tot niet slijtage gevoelig. Bij de aanschaf van tegels en plavuizen moet je altijd op het productienummer letten om kleurverschillen te voorkomen. Bovendien moet je in verband met snijafval altijd 5% extra kopen dan het aantal vierkante meters in de ruimte.
Bij het leggen van een patroon is dit zelfs 8% meer. Bovendien is het altijd handig om een aantal tegels als reserve te kopen om eventueel een kapotte tegel in de toekomst te kunnen vervangen. Bij het leggen van een tegelvloer kun je ervoor kiezen om deze over een bestaande tegelvloer te leggen maar hierdoor wordt de vloer wel hoger dus vaak wordt er voor gekozen om de oude vloertegels te verwijderen. Hierna is het wel nodig om de vloer te egaliseren alvorens je er een nieuwe tegelvloer overheen kunt leggen. Bij sterk zuigende ondergronden moet de vloer eerst worden voor gestreken.
Voor het afwerken van wanden zijn er legio mogelijkheden. Je kunt denken aan het glad stuken van wanden of een wand behangen. Behang is zeker de laatste jaren weer in opkomst. Bij glad stucwerk is een eventuele beschadiging meer zichtbaar dan bijvoorbeeld bij spachtelputz. De laatste jaren zijn er echter ook nieuwe trends te ontdekken zoals betonlook, beton ciré, microcement of microbeton, tadelakt etc. De kosten hiervan lopen uiteen en er komen steeds meer producten op de markt die de arbeidsintensieve laag op laag producten vervangen met een 3 componenten oplossing waardoor bijvoorbeeld beton ciré meer betaalbaar wordt.